Uppväxt
Frigga föddes som Fredrika Lundgren 1851 i Falkenberg i Halland. Hon fick tidigt följa med sin mamma Anna Elisabeth på välgörenhetsarbete, vilket blev startskottet för den väg hon sedan valde att gå i livet. Pappan Tobias tyckte inte att utbildning var något för flickor, men Frigga gav sig inte och fick till slut börja studera på Halmstad flickskola.Kampen för kvinnlig politisk rösträtt
Frigga arbetade som privatlärare och på 1870-talet flyttade hon och hennes man, Andreas Carlberg, till Göteborg. 1902 grundade hon Göteborgs rösträttsförening och året därpå var hon med och bildade den rikstäckande Landsföreningen. Göteborgsföreningen sågs som ett föredöme för de andra rösträttsföreningarna, som alltid var rik på nya idéer varje gång de stötte på motstånd, mycket tack vare Frigga.Som författare skrev Frigga, ofta med en stor dos humor och satir, om rösträtten i pjäser, romaner, och debattartiklar och hon skrev ofta LKPRs opinionsbildande material. Flera gånger blev hon själv föremål för debatt i pressen. 1913 blev det ramaskri när hon bjöd in den militanta suffragetten Sylvia Pankhurst från Storbritannien som rösträttstalare i Göteborg, trots att hon gjorde det som privatperson och inte som representant för LKPR. På kritiken att hennes rykte nu var förstört för all framtid svarade Frigga obekymrat: ”Den visan har jag hört i tretti år nu, och den skrämmer mig inte”.
När Frigga Carlberg dog, 74 år gammal, hade hennes outtröttliga kamp lämnat ett eko efter sig som hörs än idag. I en minnesartikel om henne i kvinnorörelsens tidning Hertha står att läsa: ”Det är en oersättlig förlust att hon ej mera finns om kvinnorösträttens historia en gång ska skrivas. Inte så mycket för dess yttre data och fakta, de finns nog upptecknade, men för den inre sidan av saken, det stora arbetet att väcka och övervinna fördomar och motstånd”.