Logotype för mod Logga bohusläns museum




Alma
Halldin

1871-1958

Lärare och rösträttskämpe

Svartvitt Foto. En kvinna i 30-årsåldern står upp framför en fotovägg föreställande en näckrosdamm. Hon bär en randig plisserad kjol och skjorta från tidigt 1900-tal.
Alma Halldin fotograferad hos sin vän fotografen Ingeborg Enander i Stenungssund. Fotot är taget mellan åren 1904-1908.
Svartvitt foto. Kvinna i 40-årsåldern sitter på en vit stol. Hon bär en sidenklänning från tidigt 1900-tal. På bröstet finns en broderad blomkrans med blad.
Alma Halldin blir fotograferad av sin vän fotografen Ingeborg Enander. Fotot är taget någon gång mellan åren 1918-1922.
Svartvitt foto. En kvinna i 30-årsåldern är fotograferad i halvfigur. Hon bär en randig plisserad blus med vita band och en tyllrosett på bröstet. Hennes mörka hår är uppsatt i en lös knut.
Alma Halldin fotograferad hos sin vän fotografen Ingeborg Enander i Stenungssund. Fotot är taget mellan åren 1904-1908.
Svartvitt foto. En leende kvinna i 30-årsåldern står upp framför en fotovägg som föreställer en näckrosdamm. Hennes skjorta och kjol, från tidigt 1900-tal, är i ett randigt plisserat mönster med vita band.
Alma Halldin fotograferad hos sin vän fotografen Ingeborg Enander i Stenungssund. Fotot är taget mellan åren 1904-1908.
Svartvitt foto. En leende kvinna i 40-årsåldern sitter på en stol. Hon bär en mörk plisserad blus med vit krage från tidigt 1900-tal. Hennes mörka hår är uppsatt i en knut.
Alma Halldin fotograferad hos sin vän fotografen Ingeborg Enander i Stenungssund. Fotot är taget ca 1915.
Svartvitt foto. Kvinna i 40-årsåldern i hatt från 1920-tal står i en trädgård omringad av träd och buskar. I bakgrunden finns ett bohuslänskt hus med pröjsade fönster.
Alma Halldin på ett besök på Beateberg i Skee tillsammans med sin vän fotografen Ingeborg Enander. Det är Ingeborg som tar fotografiet som är taget ca 1918-1922



När Alma Halldin föddes ansåg samhället att inte alla barn i Sverige var lika mycket värda. Alma brann för ett mer jämställt samhälle och arbetade under hela sitt vuxna liv för att alla barn skulle ha samma förutsättningar i livet.

Uppväxt

Alma föddes i Kärrslätt på Tjörn. Hon föddes utanför äktenskapet och var ett, av samhället kallat, ”oäkta barn”. Dessa barn saknade enligt samhället ursprung, hade enligt lagen inte någon arvsrätt och fick ofta bära den skam som samhället la på deras axlar. Alma bodde till en början hos sina morföräldrar, men flyttades under uppväxten runt till olika fosterfamiljer på Orust, i Ytterby och Göteborg.

Som 21-åring fick Alma anställning på Oretorp Säteri i Skåne. Säteriet ägdes och drevs av greven och riksdagsmannen Johan De la Gardie. Efter tiden på Oretorp kunde hon utbilda sig till lärare och tog sin examen vid Rodhes Småskollärarinneseminarium i Göteborg.

1895 flyttade Alma till Lysekil i Bohuslän och började arbeta på Samskolan med förberedande klasser. Under två somrar i slutet av 1890-talet studerade hon på Slöjdlärarseminariet på Nääs, som var en viktig arena för kvinnor att försvara sin plats i undervisningen.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Som en del i sitt arbete för ett mer jämställt Sverige, var Alma mycket engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt. Hon var sekreterare och medlemsvärvare i den lokala rösträttsföreningen i Lysekil. Alma och resten av styrelsen ordnade många offentliga möten genom åren, där bland andra Frigga Carlberg var talare. Föreningen sydde även barnkläder som de skänkte till fattiga mammor i Lysekil.

1918 var Alma med och anordnade ett stort protestmöte till förmån för kvinnlig rösträtt i Lysekil, tillsammans med Lysekils Förening för kvinnlig rösträtt, Socialdemokratiska kvinnoklubben och Vita Bandet. Samma år stängde Samskolan i Lysekil och hon flyttade till Arvika, där hon fick en ny lärartjänst som varade till pensionen.

När Alma Halldin gick bort, 87 år gammal 1958, hade hon varit med och bidragit till att alla barn i Sverige med tiden skulle få samma rättigheter.




Filmer om Alma Halldin

Film om kampen för kvinnlig politisk rösträtt i Lysekil




Ljud med Alma Halldin

Protokoll från Lysekils socialdemokratiska kvinnoklubb, 4 januari 1915. Inläsare: Karolina Alehall






föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida