Logotype för mod Logga bohusläns museum




Tekla
Nyberg

1851-1931

Äventyrare och Rösträttskämpe

Tekla Nyberg i mitten av 1800-talet. Fotograf: Josefina Rydholm. Bohusläns museum
Tekla Nyberg i mitten av 1800-talet. Fotograf: Josefina Rydholm. Bohusläns museum



Under Tekla Nybergs ungdom ansåg samhället att kvinnor inte skulle resa ensamma. Hon drömde om att se världen och lät inte samhällets regler stoppa henne. När Tekla mötte motstånd för att hon ville resa ensam, löste hon problemet genom att låtsas att hennes bror skulle följa med, vilket han aldrig gjorde. Upptäckarlusten tog henne till platser som USA, Australien, Indien och Afrika.

Uppväxt

Tekla föddes och växte upp i Uddevalla. Redan som ung ifrågasatte hon samhällets syn på att kvinnor inte var lika mycket värda som män. I hennes dagbok, som är bevarad än idag, skrev hon; ”om jag inte får äga min röst är livet ingenting värt, varför är mitt jag mindre värt än min brors, min fars? Varför ska jag ägas likt kossan i hagen? Kommer jag få älska den jag vill eller kommer min vilja dränkas i någon annans krav och äganderätt över mig?”. Samhällets orättvisor påverkade henne och hon brann hela livet för alla människors lika värde.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Tekla var en kreativ och konstnärlig person som tyckte om att teckna och måla. Hon var elev på Eva Rodhes Elementarläroverk för flickor och fick där praktiskt utveckla sitt tecknande. När Tekla sedan återvände efter sina resor, fick hon jobb som teckningslärare på skolan, men när Eva Rodhe slutade bestämde sig Tekla för att istället bli brandförsäkringsagent. Hon var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt och fungerade ofta som språkrör då hon hade lätt för att få människor att lyssna och på så sätt kunde föra fram sitt budskap.

I slutet av sitt liv levde Tekla tillsammans med sina systerdöttrar, Signe och Elin Malmgren. De reste tillsammans till Egypten när Tekla var i 70-årsåldern och hann tio år senare med en sista resa som gick till Alperna.

Genom sin livsglöd och modiga sätt att leva sitt liv uppmuntrade och påverkade Tekla andra kvinnor att stå upp för sina egna drömmar och rättigheter. När hon dog, 80 år gammal, stod det i tidningen Bohusläningen att den välkända Tekla Nyberg hade avlidit, känd för sina modiga resor till när och fjärran.




Filmer om Tekla Nyberg

Talkshowen "Sen kväll med MOD" gästas av Tekla Nyberg som har tagit tidsmaskinen från 1921 till 2021. Filmen är producerad av Bohusläns museum


Spelning med bandet Tekla. Bandet är döpt efter äventyraren Tekla Nyberg.








föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida