Logotype för mod Logga bohusläns museum
Eva
Rodhe

1832-1919

Reformpedagog och Rösträttskämpe

Svartvitt foto. nio kvinnor sitter och står i ett vardagsrum från tidigt 1900-tal. Möblerna är mörka och på väggen bakom kvinnorna hänger sex målade tavlor i guldramar.
Hemma hos Eva Rodhes lägenhet i Göteborg. Ca 1900-1905. Fotograf: Okänd.
Svartvitt foto. En kvinna i 70 års åldern sitter i ett rum och läser i en gungstol. Bakom henne finns en trappa där en kvinna står och håller i trappräcket.
Hemma hos Eva Rodhe på Rodebo. Eva sitter och läser. Fotografiet är taget i början av 1900-talet. Fotograf: Okänd
Svartvitt foto. Kvinna i 30 års åldern i halvfigur. Hennes mörka hår är kortklippt. Hennes ansikte är vänt mot vänster. Hon har en mörk dräktjacka med en klockkedja över bröstet.
Eva Rodhe i mitten av 1800-talet i Stockholm. Fotograf: C.F Linge & Co. Källa: Privat
Svartvitt foto. Kvinna i 20 års åldern. Hennes mörka hår är kortklippt och kammat bakåt med ett mörkt hårband. Hon har på sig en mörk kappa med kortklippt pälskrage.
Eva Rodhe på 1870-talet i Uddevalla. Fotograf: Josefina Rydholm. Källa: Privat
Svartvitt foto. sex personer, tre kvinnor och tre barn, står i en stadsträdgård. Kvinnan i mitten har kortklippt hår.
Eva Rodhe, Maya Nymann och Adota Nymann med elever på Eva Rodhes praktiska skola i Göteborg. Ca 1890-tal. Fotograf: Okänd. Källa: Privat.
svartvitt foto. Kvinna i 70 års åldern sitter på en mörk stol bredvid ett matbord med duk och läser en bok. På en pall snett till höger sitter en flicka i fem års åldern.
Eva Rodhe i sitt hemm Rodebo i Ljungskile läsande en bok. I högra hörnet ser vi en okänd flicka. Fotograf: Okänd / Maya Nymann? Källa: Privat
Svartvitt foto. Tre kvinnor sitter i en veranda. Två av kvinnorna har keps och kortklippt hår.
Eva Rodhe, Maya Nymann och Adota Nymann sittandes på Rodebos veranda i Ljungskile. Fotot är taget någon gång mellan åren 1905-1919. Fotograf: Okänd. Källa: Privat
Svartvitt foto. Två kvinnor står utomhus i vid en grind till ett staket. Kvinnorna har kortklippt hår och bär mörka hattar från tidigt 1900-tal.
Maya Nymann och Eva Rodhe utanför grinden vid sitt hem i Göteborg. Fotot är taget mellan åren 1900-1905. Fotograf: Okänd. Källa:Privat
Färglagt vykort. Trefärgsklichée med två flickor i folkdräkt och röda hättor. På vykortet står det "Tack och hälsningar från er tillgivna Selma Lagerlöf".
Tackbrev från Selma Lagerlöf som brevväxlade med Eva Rodhe och som också, tillsammans med Ellen Key, besökte Adota Nymann, som bodde granne med Eva och Maya i Ljungskile. Källa: PrivatEva Rodhe var den första personen som politiskt krävde att kvinnor skulle få rösträtt i Sverige. Genom sitt engagemang och sin drivkraft inspirerade hon andra att samlas kring kampen för kvinnlig rösträtt.

Uppväxt

Eva föddes i Harplinge i Halland. Hon studerade till lärare och insåg tidigt att den pedagogik som fanns tillgänglig här, inte var den hon själv ville använda. Hon började därför studera pedagogik ute i Europa för att försöka hitta bättre sätt till att inspirera och få fler barn att få en mer jämställd utbildning. Som 26-åring tog Eva över en flickskola i Uddevalla som hon utvecklade till ett högre elementarläroverk för flickor. Hon inspirerade sina elever till att tänka själva, våga debattera, ta plats och att kräva rättigheter. Många av hennes elever engagerade sig i kampen för kvinnlig rösträtt, både lokalt och nationellt.

Tillsammans med slöjdlärarinnan Maya Nymann åkte Eva sedan på en tre år lång studieresa i Europa och de utvecklade en ny form av pedagogik; “The connecting link”. De startade Göteborgs praktiska arbetsskola för yngre barn, skolan är mer känd under namnet Eva Rodhes skola och deras pedagogik används fortfarande i England och USA.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Eva var den första kvinnan som satt med i Göteborgs allmänna folkskolestyrelse, hon startade Göteborgs kvinnoförening på 1880-talet där hon var ordförande. Hon höll också i det allra första mötet där frågan om kvinnans rösträtt behandlades. Till uppstarten av Föreningen för kvinnlig politisk rösträtt 1902, skrev Eva en artikel som trycktes och hon var ofta talare på rösträttföreningarnas arrangemang.

När Eva gick i pension, byggde hon och Maya ett hus tillsammans i Ljungskile. Huset låg granne med Mayas syster, Adota Nymanns hus som fungerade som ett kvinnocentrum där rösträttskämpar samlades för att samtala, diskutera, jaga och tänka. Gäster var bland andra Selma Lagerlöf och Ellen Key.

När Eva Rodhe gick bort i maj 1919, var det bara några dagar innan riksdagen äntligen röstade igenom förslaget om lika och allmän rösträtt, och hon fick aldrig vara med och fira triumfen. Men hennes outtröttliga kamp gjorde det möjligt för de kvinnor hon lämnade efter sig att få gå och rösta. Frigga Carlberg, grundaren till F.K.P.R, skriver i sitt minnesord: ”Hennes uppfriskande humor tog sig ett oförglömligt uttryck och fick andra att samlas under hennes flammande rättskänsla.”
Filmer om Eva Rodhe

Eva Rodhe och Uddevalla Flickskola. Följ med in i Bohusläns Föreningsarkiv där ett fotoalbum bär på flera spår efter modiga människor som kämpade för sina rättigheter. Filmen är gjord i samverkan mellan MOD2021 och Bohusläns Föreningsarkiv.
Ljud med Eva Rodhe

Utdrag ur Eva Rhodes skrift "Några ord om kvinnans rösträtt" utgiven 1902. Inläst av Ulrica Wallin


föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida