Logotype för mod Logga bohusläns museum




Annie
Busck

1872-1962

Fredskämpe och rösträttskämpe

Svartvitt foto. Kvinna i 30 års åldern i halvfigur. Hon bär en mörk dräktjacka med ljusa ränder, från sent 1800-tal. Hennes mörka hår är uppsatt i en lös knut.
Annie Busck. Fotograf: James Bourn i Göteborg. Fotot taget andra halvan av 1800-talet. Källa: gamlagrebbestad.se
Svartvitt foto. Kvinna i 90-årsåldern står upp på en scen med stöd av en stol. Framför henne står en mikrofon. I förgrunden står en publik som mestadels består av barn.
Annie Busck håller tal. Källa: gamlagrebbestad.se
svartvitt foto. Kvinna i 20 års åldern i halvfigur. Hon har mörkt kortklippt hår och är iklädd en mönstrat dräktjacka från 1800-talets mitt.
Annie Busck. Fotograf: James Bourn i Göteborg. Fotot taget andra halvan av 1800-talet. Källa: gamlagrebbestad.se



Annie Busck föddes i en tid som var ojämställd, där kvinnor i Sverige inte hade rätt att bestämma över sina egna livsval. Hon bestämde sig för att göra uppror mot detta och arbetade hårt för att skapa mer jämställda villkor för sig själv och för kommande generationer av kvinnor.

Uppväxt

Annie föddes i Kville som yngsta barnet i en syskonskara med åtta barn och flyttade som sexåring till Grebbestad. Hon drömde om att utbilda sig och gå sin egen väg, men hon märkte tidigt att det faktum att hon var född som kvinna påverkade hennes möjligheter till att bli det hon ville, se ut som hon ville och uppföra sig som hon ville. Annie vågade stå upp mot samhällets förväntningar. Hon arbetade hårt, både för sin egen skull och för att andra kvinnor, efter henne, skulle få fler rättigheter och möjligheter att leva sitt liv som de ville.

Annie utbildade sig till telefonist och blev telegrafkommissarie, den som tog emot och skickade telegram åt människor. Ett telegram kunde användas när det var bråttom att få fram ett meddelande, då det kom fram snabbare än brev.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Annie beskrevs som en person som kämpade för fred, jämställdhet och för människors lika värde. Hon engagerade sig politiskt och kandiderade för samma parti som Elin Sundberg till riksdagen 1921. Annie var också ordförande i Grebbestads lokala förening för kvinnlig rösträtt och satt med i flera nämnder. 1926 blev hon Göteborgs- och Bohusläns landstings första kvinnliga landstingsman.

Annie var också en fredskämpe och föreläste om fred. Under första världskriget engagerade sig rösträttskvinnor runt om i världen för freden. 1915 hölls världsfredskongressen i Haag där rösträttskvinnor från hela Europa samlades för att diskutera hur de skulle kunna få slut på kriget. Annie föreläste bland annat på Sveriges fredskongress i Varberg samma år.

Annie Busck var en person som i vått och torrt stod upp för människors lika värde. När hon dog 1962 hade hon vigt sitt liv åt att människor skulle få leva ett mer jämställt liv med bättre förutsättningar oavsett kön, ålder eller klasstillhörighet.




Filmer om Annie Busck

Annie Busks Grebbestad, Tillgängliga Kulturarvsmiljöer i samverkan med projektet MOD.




Ljud med Annie Busck

Om kvinnornas fredsarbete under första världskriget. Inläsare: Jienny Gillerstedt




föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida