Logotype för mod Logga bohusläns museum
Elin
Sundberg

1880 – 1965

Nykterhetsaktivist, rösträttskvinna & lärare

Svartvitt foto. 21 personer står och sitter i tre olika rader. 14 män i olika åldrar står upp i de övre två raderna. På främre raden sitter fyra män tillsammans med tre kvinnor som sitter i mitten..
Elin Sundberg med sina kurskamrater i IOGTs talarkurs. Fotot är taget i början av 1900-talet. Kursen gick ut på att lära sig debattera och diskutera med demokrati, nykterhet och jämställdhet i fokus.
Svartvitt foto. Kvinna i 30 års åldern ståendes i profil. Kvinnan är iklädd en mörkrandig klänning med vit krage från tidigt 1900-tal. Det mörka håret är uppsatt i en lös knut på huvudet.
Elin Sundberg 1915. Fotograf Fritz Bruce. Källa: Elin Sundbergs stiftelse arkiv.
Svartvitt foto. Kvinna i 30 års åldern sittandes på en stol, i profil. Kvinnan är iklädd en vit klänning från tidigt 1900-tal. Det mörka håret är uppsatt i en lös knut på huvudet.
Elin Sundberg ca 1910-tal. Fotograf: Okänd. Källa: Elin Sundbergs stiftelse arkiv.
Svartvitt foto. Kvinna i 30 års åldern sitter i en stol. Hon har på sig en ljus kappa med en vit plisserad blus. Hennes mörka hår är uppsatt under en ljus hatt från tidigt 1900-tal. Hatten är prydd med vitsippor och vitt flor.
Elin Sundberg 1914, inför sin talarturné för Vita Bandet Sverige. Fotograf: Okänd. Källa: Elin Sundbergs stiftelse arkiv.
Svartvitt foto. 9 personer står på och bredvid en trappa framför ett vitt trähus byggt under tidigt 1800-tal. åtta män bär kostym och står runt en kvinna i mörk blus och kjol.
Elin Sundberg bland partikamrater. Fotografiet är taget i början på 1900-talet. Källa: Elin Sundbergs vänförening
Svartvitt foto. Kvinna i 30-års åldern i halvfigur. Hon har en mörk dräktjacka över en vit blus med hög krage. Runt halsen har hon silverhalsband. Hennes mörka hår är uppsatt i en lös knut på huvudet.
Elin Sundberg 1910. Fotograf: Okänd. Källa: Elin Sundbergs stiftelse arkiv.
Svartvitt foto. Tre kvinnor och en hund sitter i en trädgård, bakom ett uppdukat fikabord. I Bakgrunden syns en putsad villa och ett bohuslänskt klipplandskap.
Elin Sundberg till höger i skepparmössa framför sitt nybyggda hus Villa Solfrid, första sommaren 1917. Fotograf: Okänd. Källa: Elin Sundbergs stiftelse arkiv.
Svartvitt foto. Gruppbild med 41 kvinnor i olika ålder. De befinner sig i en skolsal. På bänkraderna finns det vita pappersark utspridda och en ordförandeklubba.
Frisinnade Kvinnors Riksförbunds Årsmöte i Göteborg 1923. Elin sitter på främre bänkraden som nr 2 från vänster, mittemellan Gulli Petrini & Ada Nilsson. Fotograf: Okänd. Källa: Elin Sundbergs Stiftelses Arkiv.När Elin Sundberg var ung var inte gifta kvinnor myndiga och samhällets regler sa att en kvinna skulle gifta sig, bli mamma och sköta hemmet istället för att utbilda sig och jobba. Elin gick emot samhällets normer och gifte sig aldrig. Därför kunde hon själv bestämma hur hon skulle leva sitt liv, utan att som vuxen kvinna behöva ha en man som förmyndare.

Uppväxt

Elin föddes på Klöverön utanför Marstrand och hennes pappa hade blivit rik på att gräva guld i Australien. Elins föräldrar dog innan hon fyllt tolv år men de hade sett till att hon skulle få en bra utbildning, trots att hon var flicka. Elin fick studera på Majornas Elementarläroverk för flickor innan hon som 15-åring fick flytta till Tyskland för att gå i skola där. Den dagen hon blev myndig flyttade hon till Stockholm för att följa sin dröm om att bli operasångerska. Efter fem års studier fick hon problem med hörseln och bestämde sig för att gå en annan väg. Hon utbildade sig till folkhögskolelärarinna och började undervisa kvinnor i slöjd, vegetarisk matlagning och sexualundervisning.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Elin var en driven person som hela sitt vuxna liv kämpade för kvinnor, barn, sjuka och fattiga. Under många år reste hon runt i Sverige och föreläste om kvinnans rättigheter. Som talare beskrevs hon som en person som med sin älskvärda personlighet vann publikens hjärtan. Elin var politiskt engagerad, satt med i flera nämnder, samlade in namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt och kandiderade till riksdagen 1921. Hon var centralstyrelseledamot i Frisinnade Kvinnors Riksförbund och såg till att de dåliga arbetsförhållandena för kvinnorna som arbetade i Bohusläns sillfabriker förbättrades. Hon drev även eget företag inom handarbete och var nykterist, vegetarian, troende teosof och kunnig i örtmedicin.

När Elin Sundberg var 36 år önskade hon sig ett eget hem. Hon tog saken i egna händer och lät bygga Villa Solfrid på Tjörn. När hon dog 1965 hade hon varit med och påverkat att kvinnor efter henne skulle kunna leva ett friare och mer fördomsfritt liv.
Filmer om Elin Sundberg

Äggost - Möt husmor Elisabeth och köksan Jienny när de lagar Äggost åt Elin Sundberg.


Villa Solfrid - Elin Sundbergs hem. Elin Sundbergs vänförening
Ljud med Elin Sundberg

Elin Sunbergs tal om Kvinnofrågan. Inläst av Eva Annerås


föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida