Logotype för mod Logga bohusläns museum




Gertrud
Zachau

1872-1953

Rösträttskämpe och gymnastikdirektör

Svartvitt foto. Kvinna i 20 årsåldern sitter på en vall. Bakom henne syns havet och ett hus. Hon har på sig en ljus plisserad klänning med puffärm.
Gertrud Zachau i Ljungskile. Fotot är taget under 1890-talet. Fotograf: Arthur Zachau. Källa: Privat
Svartvitt foto. Kvinna i 20 års åldern i halvfigur. Hennes ansikte är vänt mot höger. Hon har en ljus dräktjacka med broderat mönster över en vit högkragad blus.
Gertrud Zachau 1890-tal. Fotograf: Maria Lundbäck. Källa: Privat
Svartvitt foto. Kvinna i 30 års åldern som håller ett barn i två års ålder i sin famn. De står framför en grind med träd och buskar bakom.
Gertrud Zachau med sin son Tore i Ljungskile. Tidigt 1900-tal. Fotograf: Arthur Zachau. Källa:Privat
Svartvitt foto. Klassfoto av 27 kvinnor i 18-20 års åldern. De har på sig olika varianter av reformsdräkter och gymnastikkläder.
Gertrud Zachau med sin klass i rörelselära på Centralinstitutet i Stockholm. Gertrud står i mitten av den översta raden. Fotot är taget under sent 1800-tal. Fotograf: Okänd. Källa: Privat
svartvitt foto. Fyra kvinnor vid en bil i en storstadsmiljö. En av kvinnorna kliver ur bilen och en betalar chauffören.
"Rösträttskvinnor vid kanslihuset, Stockholm 1905. Gertrud Zachau kliver ur bilen. De är på väg att uppvakta Statsminister Arvid Lindman. Fotograf: Okänd. Källa: Privat
Svartvitt självporträtt taget av en 26-årig Selma Sahlberg. Hon sitter åt höger i profil med sitt mörka hår uppsatt. Hon har på sig en randig högkragad blus med mörka band och medaljknappar i silver.
Självporträtt Selma Sahlberg. Fotografiet är från 1909. Källa: Bohusläns museum
Svartvitt foto. Gruppbild med 18 kvinnor som står på en bohuslänsk klippa med träd runt sig. Kvinnorna bär gymnastikkläder. Kvinnan ståendes i mitten viftar med en flagga.
Gymnastikföreningen Sköldmön. Sveriges första gymnastikförening för kvinnor. Fotot är taget under 1880-talet. Gertrud står som andra person från vänster. Fotograf: Okänd. Källa: Göteborgs stadsmuseums bildarkiv
Svartvitt foto. Kvinna i 40 års åldern i halvfigur med huvudet och blicken vänt mot höger. Hon bär en vit klänning med ett färgat band över bröstet.
Gertrud zachau 1910-tal. Fotograf: Okänd. Källa: Privat



På 1800-talet fanns det regler som stoppade kvinnor från att idrotta. Samhället sa att kvinnor skulle ha på sig långa kjolar och korsett, ett plagg som genom hård snörning formade kvinnokroppen till tidens ideal. En som ville kunna idrotta utan att bli begränsad av de kläder hon var tvungen att bära var Gertrud Zachau. Tillsammans med sin syster Tyra och deras vänner i Gymnastiksällskapet Sköldmön – den första gymnastikföreningen för kvinnor – gjorde Gertrud uppror mot korsetten och skapade nya förutsättningar för att kvinnor skulle kunna idrotta, på samma villkor som män.

Uppväxt

Gertrud föddes 1872 i Vänersborg och blev tidigt intresserad av kvinnans rättigheter. Hon skrev i sin dagbok att gymnastik och att röra på sig var viktigt oberoende av kön och 1892 flyttade hon till Stockholm för att studera rörelselära på Gymnastiska centralinstitutet.

1895 gifte sig Gertrud med Arthur Zachau, som ägde tändsticksfabriken i Uddevalla. Hon såg då sin chans att, tillsammans med honom, börja förbättra arbetsvillkoren för fabriksarbetarna där. Bland annat fick de försäkringar, bättre arbetarbostäder och kvinnorna fick rätt till två dagars betald ledighet när de fött barn, utöver den obetalda lediga veckan de hade lagstadgad rätt till.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

1905 var Gertrud med och startade den lokala rösträttsföreningen i Uddevalla. Hon blev vald till ordförande och fick också sitta med i landsföreningens styrelse. Samma år kunde hon, tillsammans med några andra av landets främsta rösträttskämpar, lämna över namnlistor där personer skrivit under för att kräva rösträtt för kvinnor, till kung Oscar II och statsminister Arvid Lindman. Medan andra städer i Sverige hade mellan fem och tio underskrifter på sina listor, hade Gertrud och styrelsen i Uddevalla lyckats samla in 105 underskrifter.

När lagen om allmän och lika rösträtt röstades igenom 1919 hade Gertrud Zachau aktivt kämpat för kvinnors rättigheter i över 30 år. När hon dog 1953 hade kvinnor fått börja tävla i vissa grenar på OS, men det är först nu på 2000-talet som alla grenar är öppna för kvinnor.




Filmer om Gertrud Zachau

Linggymnastik och kvinnors rätt till rörelse




Ljud med Gertrud Zachau

Utdrag ur Gertrud Zachaus Dagbok. Inläst av Christina Toreld






föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida