Logotype för mod Logga bohusläns museum




Lotten
Rönquist

1864–1912

Normbrytare och konstnär

svartvitt foto. Två kvinnor i 20 års åldern. De är klädda i herrkostym och herr hatt med stora mönstrade flugor. En av kvinnorna sitter med kroppen och blicken vänd mot kameran. Den andra står med kroppen och vikten riktad mot vänster.
Lotten Rönquist ståendes till höger. Lotten är fotograferad tillsammans med Carin Westbäck som var konstnärlig ledare i handarbetets vänner. Fotograf: Waldemar Dahllöf. Källa: Bohusläns museum
Oljemålning. Grönorange fiskebåt med en blå och gul rand. Det står en fiskare och håller i båten. Fiskaren blickar ut mot havet och klipporna.
Båtstudie från Capri målad av Lotten Rönquist i Italien 1895. Tavlan finns i Bohusläns museums samlingar.
Oljemålning. Kvinna i halvfigur i ett orange ljussken. Kvinnan blickar till höger om konstnären. Hon har på sig en brun sammetsjacka.
Porträtt föreställande Lotten Rönquist. Målad av konstnären Alma Arnell. Lotten, Alma Arnell och Himla af klint delade ateljé i Stockholm.
kolorerat svartvitt foto. Tre tonårsflickor. Två sitter och en står i mitten. Flickan i mitten håller i ett kinesiskt parasoll.
Lotten Rönquist står här tillsammans med sina systrar Anna och Herta. Fotografiet är taget under slutet av 1800-talet. Fotograf: Maria Lundbäck. Källa: Bohusläns museum
svartvitt foto. Flicka i 9 års åldern i profil. Hon bär en mörk klänning med sammetskrage och hög rafflad vit krage. Hon har ett silverkors runt sin hals. Hennes mörka långa hår är bakåtkammat med en rosett.
Lotten Rönquist när hon var elev hos Eva Rodhe. Fotograf: Robert Lindahl. Källa: Bohusläns museum
Svartvitt foto. Tonårsflicka står lutad mot ett litet runt ljugendbord med en bok på. Hennes blick söker sig åt vänster från kameran. Hon har på sig en svart broderad klänning med spets och hög krage.
Lotten Rönquist som tonåring. Fotograf: Louise Andersson. Källa: Bohusläns museum



När Lotten Rönquist gick i skolan fick flickor inte ha på sig byxor men Lotten vågade tidigt bryta mot de klädnormer som samhället hade satt upp. På foton från slutet av 1800-talet syns Lotten iklädd byxor, kavaj och herrhatt, precis så som män gick klädda på den tiden.

Uppväxt

Lotten föddes 1864 i Uddevalla och visste tidigt att hon ville bli konstnär. Som elev på Eva Rodhes flickskola fick hon som ung kvinna den ovanliga chansen att lära sig debattera, ta plats och våga satsa på sin dröm om att bli konstnär. Hon fick mycket inspiration från sin uppväxt och hittade en styrka att kunna göra andra val än de krav och förväntningar som samhället hade på henne, som kvinna.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Som 16-åring flyttade Lotten till Stockholm för att börja studera konst, först vid Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) och sedan på Konstakademin. Efter sina tio år av konststudier reste hon till Italien och Frankrike för att fortsätta sina studier där. Vid sidan av hennes måleri skrev hon också poesi och var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt.

Lotten var en av de få kvinnor i Sverige som vid förra sekelskiftet kunde leva på sin konst. Som konstnär blev hon erkänd och hyllad och hennes tavlor visades på många utställningar. Hon gjorde illustrationerna till sagoboken ”Sommarby och Vinterskär” som gavs ut 1907. Hon gjorde också dekormålningar i flera kända byggnader, bland annat i ett flertal kyrkor runtom i Sverige, på Tjolöholms slott i Fjärås, turisthotellen i Rättvik och Storvik och på Grand Hôtel i Stockholm där flera stora målningar finns bevarade i Vinterträdgården. I många år delade Lotten ateljé med Alma Arnell och Hilma af Klint.

Lotten Rönquist dog plötsligt i influensa 1912 och fick aldrig själv möjligheten att rösta i ett riksdagsval. Efter sin död hyllades hon med en minnesutställning i Stockholm och flera artiklar, bland annat en i kvinnorörelsens tidskrift Dagny. Hennes engagemang och inspirerande liv skapade förutsättningar för att alla människor i Sverige till slut skulle få rösta, oavsett klass eller kön.




Filmer om Lotten Rönquist









Ljud med Lotten Rönquist





föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida