Logotype för mod Logga bohusläns museum
Selma
Sahlberg

1883 – 1972

Fotograf och Rösträttskämpe

Svartvitt självporträtt taget av en 26-årig Selma Sahlberg. Hon sitter åt höger i profil med sitt mörka hår uppsatt. Hon har på sig en randig högkragad blus med mörka band och medaljknappar i silver.
Självporträtt Selma Sahlberg. Fotografiet är från 1909. Källa: Bohusläns museum
Svartvitt porträtt. Kvinna i 25-års åldern sitter i profil åt höger, på en pianopall med armbågen vilad mot pianot. Hon bär en mörk klänning med markerad hög midja och diamanthängen med vit droppärla i vänster öra
Ottilia Brink var medlem i den lokala rösträttsföreningen i Foss. Här är hon fotograferad av Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Självporträtt Selma Sahlberg, taget under tidigt 1900-tal. Källa: Bohusläns museum
Födelsedagsporträtt av Selma när hon fyllde 50 år. Självporträtt. Källa: Bohusläns museum
Självporträtt Selma Sahlberg 1934. Källa: Bohusläns museum
Självporträtt Selma Sahlberg 1925. Källa: Bohusläns museum
Munkedals syförening där flera medlemmar var med i den lokala föreningen för kvinnlig politisk rösträtt. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Självporträtt Selma Sahlberg 1925. Källa: Bohusläns museum
Selma Sahlbergs grannbarn med var sin bukett vitsippor. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Porträtt av Agronom Edlings hund. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Födelsedagsporträtt av Selma när hon fyllde 70 år. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Selma Sahlberg fyller 60 år. Fotografiet är taget 1943. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Födelsedags porträtt. Selmas mamma Elemina Sahlberg fyller 80 år. Selma själv fyller 53 år. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Födelsedagsporträtt Selma Sahlberg 50 år. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museum
Födelsedagsporträtt av Selma när hon fyllde 60 år. Fotograf: Selma Sahlberg. Källa: Bohusläns museumSelma Sahlberg var en av de första kvinnorna som satsade på ett jobb som yrkesfotograf i Bohuslän. På 1800-talet var de flesta yrken mansdominerade och gick ofta i arv från far till son, men när fotografiet slog igenom med industrialismen, fanns det ingen föreställning om vem som skulle kunna arbeta som fotograf. Fotograf blev på så vis, ett av de första könsneutrala yrkena i Sverige.

Uppväxt

Selma föddes i Torsby men flyttade med sin familj till Munkedal 1895. Efter en utbildning i fotoyrket 1909 flyttade hon till Granliden i Foss och startade en egen verksamhet som fotograf, i en ateljé intill Handelsföreningens filial. När hon inte var i ateljén och fotograferade porträtt, tog hon med sig kameran ut i landskapet och såg till att människor och hus i trakterna kring Munkedal bevarades för eftervärlden. Hon hade också många fotouppdrag för Munkedals Bruk.

Selma hade en hög arbetsmoral och var mycket noggrann med att de fotografier som hon levererade till kunderna skulle vara felfria. En assistent har berättat att Selma rättade till alla fel på plåtarna innan framkallning. Det kunde till och med hända att hon la till fler blommor på det färdiga fotografiet, än vad bruden hade haft i buketten i verkligheten.

Kampen för kvinnlig politisk rösträtt

Vid sidan av sitt jobb som fotograf engagerade sig Selma i kampen för kvinnlig rösträtt. Hon satt med i styrelsen i den lokala rösträttsföreningen i Munkedal, men föreningen mötte stort motstånd från samhället där. Selma var med och genomförde demonstrationer i Foss för lika och allmän rösträtt tillsammans med politikern Augusta Matilda Johansson och det Socialdemokratiska arbetarpartiet.

År 1926 kunde Selma köpa ett eget hus, Lyckebo i Möe i Munkedal. Hon bodde där tillsammans med sin mamma och sina syskon. Hon flyttade även sin ateljé dit, där hon drev sin verksamhet fram till 1960, då hon gick i pension.

När Selma Sahlberg dog, 89 år gammal 1972, hade hon med sitt modiga och inspirerande yrkesval banat väg för att andra kvinnor efter henne, skulle få arbeta med vilket yrke de ville.
Filmer om Selma Sahlberg

Selma Sahlberg - Poesi och med kameran fångade ögonblick
Ljud med Selma Sahlberg

Fotograf som yrke. Inläst av Birgitta Åhlund
föregående sida Rösträttskämpar Nästa sida